Dedicated with all my love and passion to my sweethearts.


Korte geschiedenis


Het ontstaan van de Heilige Birmaan is gehuld in een dichte mist.


In 1926 verschijnt de eerste Heilige Birmaan op een show in Parijs. Het is de poes Poupée de Madalpour. Het verhaal gaat dat een Majoor Russel Gordon, in dienst van het Britse leger in het Verre Oosten (Tibet, India of Birma) de Kittahs beschermde tegen overvallers en toen voor het eerst de heilige katten in de tempel kon aanschouwen. Deze Majoor Russel Gordon krijgt van een priester het verhaal van de heilige kat te horen en vertelt het weer aan Prof. Junaud , die het publiceert als Poupée voor het eerst in Frankrijk op een show verschijnt.


Poupée zou een dochter zijn van een paartje Heilige Birmanen die een Mr. Vanderbilt in het Verre Oosten ten geschenke heeft gekregen. De kater sterft op weg naar Europa, maar de poes Sita blijkt gelukkig zwanger te zijn. Onderzoekers die naar het gebied zijn geweest waar de tempel zou hebben gestaan, die door Majoor Gorden werd beschreven, hebben echter nooit iets kunnen vinden. Ook heeft niemand in dat gebied ooit deze katten gezien. Wel heeft er in Cambodja een meneer Townes gewoond die twee katten met een half lange vacht en points (aftekening) gegeven heeft aan een Amerikaanse mevrouw Griswold. Dit waren de katten Pkaa en Klaa.


Townes had de ouders gekocht van een Française die gestationeerd was in Cambodja, mevrouw Gillet, die geïnteresseerd was in het fokken van Colourpoints. Pkaa en Klaa hadden een heel klein beetje wit aan hun pootjes. Er zijn in feite heel weinig gegevens over de allereerste fok van de Birmanen. Opvallend is wel dat het verschijnen van deze kat vrijwel gelijk komt met het ontstaan van de Colourpoints uit Perzen en Siamezen. Hierbij moet men bedenken dat zowel Perzen als Siamezen toen nog niet zo'n extreem gevormde kop hadden.


Mogeli jk is het wat al te brutaal om te stellen dat op één of andere manier een huiskat stiekem de factor voor de witte voetjes erin heeft gebracht en dat de Heilige Birmaan eigenlijk bij toeval is ontstaan. Zeker is in elk geval dat hij als kat uniek is en een beetje mysterie in zijn afkomst er alleen maar toe bijdraagt om zijn heiligheid te vergroten.


Onderzoekers die naar het gebied zijn geweest waar de tempel zou hebben gestaan, die door Majoor Gorden werd beschreven, hebben echter nooit iets kunnen vinden. Ook heeft niemand in dat gebied ooit deze katten gezien. Wel heeft er in Cambodja een meneer Townes gewoond die twee katten met een half lange vacht en points (aftekening) gegeven heeft aan een Amerikaanse mevrouw Griswold. Dit waren de katten Pkaa en Klaa. Townes had de ouders gekocht van een Française die gestationeerd was in Cambodja, mevrouw Gillet, die geïnteresseerd was in het fokken van Colourpoints. Pkaa en Klaa hadden een heel klein beetje wit aan hun pootjes. Er zijn in feite heel weinig gegevens over de allereerste fok van de Birmanen. Opvallend is wel dat het verschijnen van deze kat vrijwel gelijk komt met het ontstaan van de Colourpoints uit Perzen en Siamezen.


Één ding dat wel zeker is over de herkomst van de Heilige Birmaan is dat er na de Tweede Wereldoorlog vrijwel geen Birmanen meer over waren, en het ras geconstrueerd is. Verondersteld wordt dat hiervoor onder andere colourpoint Perzisch Langhaar en Siamezen gebruikt zijn.
_________________________________________

Poupée de Madalpour 1928:

(Haar ouders komen oorspronkelijk uit Birma)