Dedicated with all my love and passion to my sweethearts.


Over de Birmaan


Heilige Birmaan


In Nederland is De Heilige Birmaan een veel gehouden raskat. Dit ras is herkenbaar aan de “point”-aftekeningen en de opvallende witte sokjes aan de voetjes. Hoewel een Birmaan soms eenkennig kan zijn is deze een echt gezelschapsdier. Voor u besluit een Heilige Birmaan te kopen en of dit de juiste ras is voor u, onderzoek dan eerst of de Heilige Birmaan het ras is wat u zoekt!


Algemeen


Hoe de Birmaan precies ontstaan is is niet de achterhalen, er is wel een legende die verteld over de witte tempelkatten in Birma. De eerste Birmaan kwam aan het begin van de twintigste eeuw vanuit Birma in Europa terecht. Een andere verklaring voor het ontstaan van het ras, is dat er aan het begin van de twintigste eeuw in Frankrijk Perzen + Siamezen +huiskatten met elkaar gekruist werden, hieruit zou uiteindelijk de Heilige Birmaan ontstaan zijn. De gemiddelde leeftijd van een Birmaan is vijftien tot twintig jaar.


Uiterlijk


Het gemiddelde gewichte van een Birmaan is tussen de 3 a 6 kilo, de katers zijn steviger gebouwd dan de poezen. Ze hebben een lange tot halflange vacht, kleine oortjes en blauwen ogen, ook in de blauwe oogkleur kan verschil zitten, dit loopt van licht-grijs-blauw naar donder-diep-blauw. De Birmaan staat bekend om de zogenaamde “point”-aftekeningen, die je ook bij de Siamezen ziet. Met de “point”-aftekeningen wordt bedoeld de kleur: op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart. Deze point’s moeten een egale kleur hebben, contrasteren met de overige lichaamskleur en moeten ook overal dezelfde kleur hebben. De voetjes moeten wit zijn, dit wit aan de voetjes worden ‘handschoenen en/of sokjes’ genoemd. De witte voetjes zijn kenmerkend voor het ras. De sokjes moeten gelijk zijn en ook weer goed goed contrasteren met de lichaamskleur. De vacht van de Birmaan is licht van kleur, de rug is goudbeige bij alle kleurvariëteiten, de kleur van de buik is zeer licht en soms komt het voor dat er een donkere vlek in zit, dit wordt een ‘buikvlek’ genoemd.


De birmaan komt voor in de volgende kleuren:


In alle kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen:


De volledige rasstandaard kunt u vinden bij een rasvereniging, zoals de Felikat Rasclub Heilige Birmanen.


Karakter


Het karakter van de Heilige Birmaan is erg rustig, ze zijn; charmant, intelligent, bescheiden, tolerant, vredelievend en heel zachtaardig. In het algemeen zijn het geen schootkatten, maar ze hebben wel graag contact met mensen. Sommige Birmanen kiezen ervoor om naast je te zitten/liggen en weer anderen liggen graag bij je op schoot. De Birmaan houd er daarom niet van om heel de dag alleen thuis te zitten, ze kunnen er erg ongelukkig door worden met alle gevolgen van dien, een speelkameraad is wenselijk voor ze, lees hier >>. Ondanks dat de Birmaan graag gezelschap om zich heen heeft kunnen sommige eenkennig zijn en zich hierdoor richten op één baasje. De Birmaan kan soms ook een kieskeurige eter zijn.


Verzorging


De zijdeachtig vacht van de Birmaan is relatief makkelijk te onderhouden, natuurlijk heeft deze wel de benodigde aandacht nodig. Eén tot tweemaal per week kammen en/of borstelen is over het algemeen al voldoende. Wilt u uw Birmaan mee naar de show nemen dan raden wij u aan om ook het wassen op jonge leeftijd aan te wennen. Hetzelfde geld voor tandenpoetsen, het schoonmaken van ogen en oren en het knippen van de nageltjes. Nageltjes knippen is handig als u dit door uw eigen Dierenarts laat doen omdat u nooit in het ‘leven’ (roze gedeelte) van de nageltjes mag knippen, anders zal het erg gaan bloeden en is het bijna niet te stoppen, u zult dan alsnog naar uw Dierenarts moeten.


Beweging en activiteiten


Heilige Birmanen zijn zeer intelligent en ze doen graag spelletjes. In de dierenspeciaalzaken zijn diverse kattenspeeltjes te koop waarmee in de interesse wint van uw Birmaan, ook zijn er diverse katten activity borden te koop waarmee u de intelligentie van uw Birmaan kunt stimuleren. Een lege kartonnen doos (geen fruitdozen deze bevatten pesticiden) wordt door uw Birmaan al snel omgetoverd in een speelpaleis. Om internet vind u diverse zijn diverse voorbeelden en boeken om creatief kattenspeelgoed te maken.


Socialisatie en opvoeding


Het is heel belangrijk dat een kitten goed gesocialiseerd wordt. Socialiseren betekent dat het dier went aan mensen, aanrakingen, allerlei verzorgende handelingen zoals borstelen en nagels knippen, (vreemde) geluiden en andere dieren. De socialisatieperiode van kittens ligt hoofdzakelijk tussen de leeftijd van twee tot zeven weken. Er wordt daarnaast verondersteld dat katten ook een zogenaamde ‘tweede socialisatieperiode’  doorloopt totdat de kat veertien tot zestien weken oud is.


Wanneer een kat niet goed gesocialiseerd wordt, kan het dier gaan lijden aan stress en angst. Dit kan resulteren in medische problemen en gedragsproblemen. Meer informatie over socialisatie vindt u in de huisdierenbijsluiter van de kat. Kittens mogen volgens de wet pas bij de moeder weg bij een leeftijd van minimaal zeven weken. Een fokker die aangesloten is bij de rasvereniging, mag zijn kittens pas meegeven wanneer deze tenminste dertien weken oud zijn en de kittens volledig ingeënt zijn. Dit betekent dat de socialisatieperiode deels of zelfs geheel plaats vindt bij de fokker. Let er daarom bij aanschaf van een Heilige Birmaan op dat de fokker uitgebreid aandacht besteedt aan de socialisatie van uw toekomstige kitten.


Ziekten en erfelijke aandoeningen


Over het algemeen wordt de Heilige Birmaan gezien als een relatief gezond ras met weinig problemen betreffende erfelijke aandoeningen. Voorkomende erfelijke aandoeningen in dit ras zijn scheelkijken (dit valt eigenlijk nog wel mee) en knikken in de staart. Verder zijn deze katten vatbaarder voor ademhalingsziekten zoals niesziekte. Zorg dus in ieder geval voor tijdig enten en een goede hygiëne. Voorbeelden van afwijkingen die bij meerdere kattenrassen en dus ook bij de Heilige Birmaan kunnen voorkomen zijn:


Neem bij twijfels over de gezondheid van uw dier altijd contact op met uw dierenarts!


Benodigde ervaring


Om een Heilige Birmaan als huisdier te houden is geen specifieke ervaring nodig. Zorg er wel voor dat u zich voor de aanschaf goed laat informeren en lees ook de algemene huisdierenbijsluiter van de kat.


Aanschaf en kosten


Een Heilige Birmaan met papieren kunt u aanschaffen via een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging. Deze rasvereniging kan u met deze fokkers in contact brengen. Koop geen kitten als de moederpoes niet aanwezig is en als de kittens niet in huiselijke kring opgroeien. Let er op dat de fokker de kittens goed socialiseert en natuurlijk dat ze ingeënt, ontwormd en gechipt zijn. Ook volwassen katten worden vaak via (bemiddeling van) de rasvereniging verkocht.


De prijzen van een Heilige Birmaan kitten liggen gemiddeld rond de € 600,00. Poezen of katers die voor show of fok geschikt zijn, zijn duurder en kosten gemiddeld tot ongeveer € 750,00. Herplaatsingskatten via bijvoorbeeld een rasvereniging zijn over het algemeen (veel) goedkoper. Daarnaast zijn er aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal, kattenbak, voer- en waterbakjes en speelgoed. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel € 400,00 per jaar. Houdt u rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Wanneer u naar shows wilt gaan, krijgt u te maken met allerlei aanvullende kosten zoals inschrijfgeld, reiskosten en de kosten voor het keuringsklaar maken van uw kat. Tot slot kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. U kunt overwegen hiervoor een ziektekostenverzekering af te sluiten.


Via diverse marktplaatsen worden Birmanen aangeboden tegen goedkopere prijzen, brand uzelf hier NIET aan! Wilt u een Birmaan kopen, informeer dan bij verschillende rasverenigingen voor een betrouwbare cattery en/of kijk op www.kittentekoop.nl.


Bijzonderheden


Neem ook een kijk op de pagina ‘Praktische adviezen van Cattery de Luro’.


Er zijn verschillende kattenverenigingen.


U kunt er voor kiezen om met uw Heilige Birmaan mee te doen aan tentoonstellingen of keuringen. Meer informatie hierover kunt u vinden bij de rasvereniging en/of de organisator van de show.