Dedicated with all my love and passion to my sweethearts.De aankoop van een kitten moet geen impuls van u zijn het is verstandig om er goed over na te denken tenslotte wilt u dat de kitten 14 jaar of langer bij u blijft, het record van de langstlevende kat is 36 jaar!!


______________________________________


Als mijn artikel voor uw eigen website wilt gebruiken laat het mij eerst even weten, bij plaatsing moet u altijd de auteur vermelden!!


Bronvermelding ©: 22-04-2010 de Luro

Auteur: Mevr. M. StubbeVoor u besluit een kitten te kopen…


Neem vooral uitgebreid de tijd en ga eerst eens kijken op verschillende websites voor kitten bemiddeling  hier  kunt u een overzicht krijgen van fokkers met beschikbare kittens. (Voor een raskat kunt u beter niet op Marktplaats zoeken)

Op kitten bemiddeling sites vind u al een klein beetje informatie over de kittens zoals: naam, geboortedatum, kleuren, de ouders, de fokkers en bij sommige kunt u ook een foto zien van de kittens. U krijgt hier veelal de gelegenheid om via een link de websites van de cattery's te bezoeken zo komt u meer te weten over de ouderdieren, de kittens, over de cattery van de fokker en natuurlijk over de fokker zelf. Op de site van de fokkers staan meestal ook foto's van het nest. Eventueel als alles u aanstaat kunt u contact opnemen met de fokker voor meer informatie.


Neem eens een kijkje op: Felikat werkgroep Heilige Birmaan en op Kitten te koop.Waar moet u op letten als u een cattery bezoekt...


De gezondheid van een kitten staat voorop dit zult u zien doordat de kittens geen vuile oogjes hebben (er kan altijd wel een klein opgedroogd slaapje zitten maar het moet niet overdreven zijn) schoon neusje en oortjes, schoon kontje en voetzooltjes, niet te mager en ook weer niet te dik, gewoon een lekker pluizebolletje met een zacht en schoon lijfje. De kittens moeten bij uw eerste bezoek al goed gesocialiseerd zijn natuurlijk zit er altijd wel één uit een groot nest bij die de kat uit de boom wil kijken. Ze moeten dus bekend zijn met bv: stofzuiger (hoeven het niet leuk te vinden zelfs onze poezen hebben er een hekel aan en zullen zich gelijk uit de voeten maken) vaatwasser, wasmachine ect en natuurlijk aan mensen. De kittens mogen absoluut niet schuw zijn. Als u bij een fokker op bezoek gaat verwacht dan dat een deel van de katten naar u toekomen om u te begroeten en evt zich door u laten aanhalen. De katten en de kittens mogen niet 'overal' aan ruiken dit kan duiden dat de fokker ze al die tijd in een aparte ruimte heeft zitten en omdat u op bezoek komt de dieren vrij laat rondlopen waardoor deze nu allerlei nieuwe geurtjes opdoen. Neem alles goed in u op, lopen de kittens en de katten vrij door de woonkamer heen zitten ze niet opgesloten in hokken of kooien... veel fokkers die ook een eigen dekkater hebben geven deze kater een eigen ruimte bv een slaapkamer of een aanbouw aan het huis, dit is op zich niet vreemd omdat veel katers sproeien in huis wat een onaangename geur veroorzaakt.


Vraag aan de fokker hoeveel katten deze heeft en hoeveel nesten per jaar en of deze ook nesten tegelijk met een andere poes heeft. Als er meer dan 3 nesten tegelijk in huis aanwezig zijn kan hier minder aandacht aan besteed worden dan een fokker met bv 1 of 2 nesten.


Sommige fokkers fokken 2 nesten tegelijk dit doen ze uit voorzorg, stel dat er met 1 moederpoes iets zou gebeuren dan kan de ander moederpoes naast haar eigen kittens ook de kittens van de andere moederpoes opvangen. Kittens kunnen natuurlijk ook met de hand gevoerd worden maar niets is zo goed als moedermelk en de zorg van een mamapoes. Voor gevallen waar het echt helemaal mis gaat is Zoogmoeders voor raskittens in leven geroepen. Zij koppelen weesjes/verstoten kittens aan zoogmoeders en moederpoezen, waar het nest van overlijd tijdens of na de geboorte, aan wees/verstoten kittens. Soms komt het ook voor dat de moederpoes de kittens niet kan of wil accepteren dan kunnen ze zich ook wenden naar Zoogmoeders voor raskittens om deze kleintjes te laten verzorgen door een zoogmoeder.


Meestal wordt op de website van de fokker al aangegeven wie de vader en de moeder zijn en of het hier om een eigen dekkater gaat, als dit zo is dan is het altijd mogelijk dat u beiden ouders kunt zien in een cattery. De hygiëne in een cattery zoals bv de kattenmanden, kattenbakken, voer -en etensbakken is een pré.


Waar moet u allemaal naar vragen...


1. Wanneer mogen de kittens naar hun nieuwe eigenaar?

Een kitten mag officieel na de laatste inenting en met de leeftijd van 13 weken het nest verlaten. Heilige Birmaan cattery's (ook andere raskatten cattery's) hanteren de leeftijd van 13 a 14 weken dit omdat de kittens met 12 weken hun laatste inenting krijgen en uit voorzorg de kittens langer bij zich houden.


2. Zijn/worden de kittens ingeënt ontwormd ontvlooid en gechipt?

Een goede fokker zal altijd de kittens 2x laten ineënten, 4x ontwormen en 1x ontvlooien, ook zal de fokker de kittens laten chippen. Chippen is sinds 1 april 2013 verplicht, lees hier >>


3. Zijn ze in bezit van een stamboom?

Als u via een cattery een raskitten koopt die is aangesloten bij een vereniging zal de kitten zeker een stamboom hebben. Helaas komt het nog wel eens voor dat bestaande stambomen nagemaakt worden, deze stambomen worden door mensen met verkeerde bedoelingen gewoon opgevraagd bij een niets vermoedende cattery of van een cattery website gedownload en passen de gegevens aan, cattery's weten hiervan af en wij doen ook ons best om dit tegen te gaan door middel van een watermerk op een copy -stamboom te vermelden. In geval van twijfel kunt u altijd contact opnemen met de vereniging van de desbetreffende cattery (in ons geval is dit Limbra Cat Club.

Op de stamboom staan alle gegevens van de ouder en de kitten. U kunt een copy van de stamboom altijd even opvragen bij de fokker.


4. Hoe is het karakter van de ouders?

Elke kat heeft haar of zijn unieke karakter, als u bij een cattery op bezoek gaat zult u zelf wel merken hoe een kat zich gedraagt.


5. Wat is de prijs?

De gemiddelde prijs voor een gezelschap Heilige Birmaan ligt tussen de € 800,00 en € 1000,00. Show- en fokprijzen liggen hoger.


6. Moet er aanbetaald worden en zo ja hoeveel?

Een aanbetaling is niet verplicht en niet alle fokkers verlangen een aanbetaling, mocht een fokker u om een aanbetaling vragen dat gaat het meestal om een aanbetaling van € 100,00 tot € 200,00. Wij zelf werken hier niet mee omdat we niet willen dat kittenkopers, zodra ze op hun besluit willen terug komen, zoiets hebben van; “we moeten het kitten wel nemen want we hebben een aanbetaling gedaan die we anders niet terug krijgen”. Houd u er wel rekening mee dat, zodra u een aanbetaling hebt gedaan, de fokker zich niet zonder gegronde reden terug mag trekken van de koop, doet de fokker dit wel dan kunt u een rechtszaak aanspannen.


7. Werkt de fokker met een verkoopcontract?

Werkt de fokker met een verkoopcontract dan mag u deze altijd vooraf inkijken voor u beslist een kitten te kopen. Wij werken met een rechtsgeldig document (contract).


8. Is er een bepaalde vorm van garantie op het kitten?

De meeste fokker geven een garantie tot het kitten de leeftijd heeft bereikt van 12 maanden daarna vervalt de garantie, deze garantie geldt alleen als het kitten na de koop aan een erfelijke aandoening overlijd, sectie zal dit moeten uitwijzen. Wettelijk gezien zit er, na de koop, 6 maanden garantie op een kitten, u moet dan wel kunnen aantonen dat de oorzaak van het probleem niet bij u maar bij de fokker licht. Daarom is het altijd van groot belang dat mocht een kitten, zonder duidelijke oorzaak, komen te overlijden, u sectie laat verrichten. Is de oorzaak van het probleem wel duidelijk zult u bewijs moeten aanleveren door middel van een door uw DA ondertekend en gestempeld verslag van de oorzaak. Het laatste geldt ook als uw kitten nog in leven is.


Op 1 mei 2003 is de Wet "koop en garanties" in werking getreden. Het idee achter deze nieuwe wet is om in de Europese Unie tot een gezamenlijke minimumregeling voor consumentenbescherming tot stand te brengen. Deze nieuw wet is niets meer dan een aanpassing van Boek 7 van het Burgerlijk wetboek Koop en garanties.


In geval van FIP zijn beiden partijen (de kopen als de verkoper) onschuldig, geen enkele rechter zal hier aan beginnen omdat de oorzaak van FIP nog steets niet achterhaald is en er geen schuldige aangewezen kan worden behalve het coronavirus (mids de verkoper heeft geweten dat deze een ziek kitten heeft verkocht zonder de koper hiervan op de hoogte te stellen). Op deze website komt u meer te weten over FIP: Coronavirus en FIP deze website wordt ondersteund door Dr. Herman Egberink van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht.


9. Zijn de ouders getest op FIV/FeLV, HCM/PKD?

FIV en FeLV testen zijn jaarlijks verplicht ook voor elke nieuwe dekking.

HCM/PKD, zouden ze eigenlijk moeten verplichten maar dat is het niet.


10. Mogen de katten vrij lopen buiten of in de tuin?

Bijna alle fokkers zullen hun dierbaren katten niet zomaar zonder toezicht vrij rond laten lopen buiten, in de tuin zullen ze of een ren hebben staan waar de katten vrij in kunnen bewegen of de tuin zal zo afgeschermd zijn dat er geen kat in en uit de tuin kan.


Heeft u de eerste keus uit het nest...

Dit hangt helemaal van de fokker zelf af, als een fokker zelf een kitten wil terughouden om ermee verder te fokken dan zal deze zelf de eerste keus uit het nest hebben, tenslotte hebben ze de kittens zelf gefokt. Als fokkers een nestje hebben houden ze dit meestal 6-8 weken voor zichzelf zodat ze de ontwikkelingen voor evt show/fok van het kitten kunnen volgen. Maar meestal komt u er samen de fokker wel uit. Heeft u het kitten inmiddels al gereserveerd - u heeft dit zwart op wit staan - en de fokker trekt zich daarna zonder gegronde redenen terug, kunt u een rechtszaak aanspannen tegen de fokker.


Wat als u medelijden heb met een kitten...

Het kan voorkomen dat u een kitten zielig vind als deze met teveel katten in een vuile omgeving leven en niet gezond is. U wilt dan op deze manier een kitten 'redden'. Op deze manier helpt u echter wel mee met het voortbestaan van dit soort 'broodfokkers' of vermeerderaars'. Beter is het om dit aan te geven bij de vereniging van de fokker of bij de dierenbescherming, dit probleem wordt dan wellicht aangepakt. Probeer dan ook altijd wat foto’s te maken van hoe deze kittens en de ouderdieren leven zodat u bewijs kunt aanleveren.


Hoeveel tijd krijgt u om over een koop na te denken...

Dit hangt af van de fokker zelf, sommige hanteren een bedenktijd van 24 uur en andere van 48 uur. De aankoop van een kitten moet geen impuls van u zijn het is verstandig om er goed over na te denken en deze bedenktijd  goed te gebruiken tenslotte wilt u dat de kittens 14 jaar of langer bij u blijft (het record van de langstlevende kat is 36 jaar). Spreek de bedenktijd  met de fokker goed af, langer dan 48 uur nadenken is niet gebruikelijk. Het kan ook gebeuren dat de fokker er zelf ook eerst over na wil denken ook hier geld dan weer een denk tijd van 24 tot 48 uur.


Kunt u vragen van de fokker verwachten...

Jazeker… fokkers die met hart en ziel hun kittens laten opgroeien willen precies weten wat voor soort thuis u de kitten kunt bieden. Om die reden zal een fokker u heel wat vragen gaan stellen. Maakt het de fokker niets uit, zolang er maar betaald wordt voor het kitten dan kunt u zich gaan afvragen hoe betrokken deze fokker bij het welzijn van de kittens en de ouderdieren is. Goede fokkers vinden het heel belangrijk om te weten wat de leefomgeving van het kitten wordt als deze naar u zou gaan verhuizen, of deze omgeving veilig is voor het kitten en of er een speelkameraad aanwezig zal zijn. Ook zullen zij de inhoud van het koopcontract met u doorlopen.


Is het mogelijk dat u een kitten kunt bezoeken...

De meeste fokkers stellen het zeer op prijs als u 1 of meerdere keren komt kijken bij het kitten, afhankelijk van de leeftijd en de eerste inenting, kittens die nog niet zijn ingeënt kunnen erg vatbaar zijn voor infecties, er zullen daarom veel fokkers zijn die u pas na de eerste inenting willen ontvangen. Er zijn ook fokkers waar u al kunt komen kijken nog voor het kitten geboren is zodat u elkaar beter kunt leren kennen. Echter het huis van de fokker is geen dierenwinkel, heel veel bezoek kan voor een hoogzwangere poes of een poes met kittens veel onrust brengen. Laat daarom altijd weten met hoeveel volwassenen en evt .kinderen u op bezoek wilt komen, mocht u een hond hebben laat deze dan thuis. Het is bijzonder onverstandig om op 1 dag bij meerder cattery’s op bezoek te gaan, i.v.m het overbrengen van bacteriën en mogelijke infecties. Andere fokkers wachten weer liever voor ze het bezoek laten overkomen, dit zijn meestal ook de fokkers die u van te voren alvast een foto per e-mail van het kitten toesturen.


Kunt u met een kitten naar een show...

Op een kittenmiddag kunt u als u voor de eerste keer wilt gaan showen goed terecht met u kitten, u krijgt daar van alles te horen over de bouw en kleur van uw kitten en of deze showwaardig is, een kittenmiddag is een hele leerzame dag u leert veel over uw kitten en ontmoet meer mensen die voor het eerst met hun kitten naar deze middag komen ook ontmoet u al ervaren fokkers die daar met hun eigen fokje aanwezig zijn. Na deze dag kunt u als de kitten geschikt is om te showen u inschrijven voor andere shows. Voor advies over het showklaar maken van een kat kunt u ook bij fokkers terecht die zelf ook showen. Veel fokkers vinden het ook heel leuk als er met hun eigen fok wordt geshowd vooral als deze ook nog mooie punten en prijzen behaald. Maar houd er wel rekening mee dat het een hele lange dag is voor een kitten (ook voor volwassen katten) en dat het ook stress met zich kan meebrengen wat misschien weer gevolg kan hebben op de gezondheid van het kitten.


Hoe gaat het nu verder...

Er zijn fokkers die het kitten zelf naar hun nieuw thuis brengen en andere fokkers laten het kitten afhalen door de nieuwe eigenaar. Dit wordt van te voren met u besproken. Wijzelf laten de kittens altijd afhalen.


Hoe moet u betalen...

Zodra u het kitten komt ophalen of zodra het kitten bij u wordt gebracht wordt het volledige aankoopbedrag contant voldaan aan de fokker (minus de aanbetaling als u deze betaald heeft). Is het aankoopbedrag te veel voor u dan zou u kunnen overwegen een volwassen raskat te nemen waarvan de prijs aanziendelijk lager is.


Wat krijgt u bij het kitten mee...

Een officiële stamboom en een EU-paspoort (inentingsboekje).

Eten voor de eerste dagen wat het kitten bij de fokker al die tijd heeft gegeten en dat u langzaam moet mengen met de brokjes dat u de kitten wilt gaan geven om diaree te voorkomen.

Kittenpaket met o.a: speeltjes, fotoboekje of foto-cd-rom en een informatieboekje wordt soms ook meegeleverd, echter is een kittenpakket ect niet verplicht iedere fokker doet dit weer anders.


Wat is een koopcontract...

Het is erg handig dat steeds meer fokkers met een verkoopcontract gaan werken bij de verkoop van een kitten, zo heeft u beiden alle afspraken die de fokker met u gemaakt heeft zwart op wit staan om eventuele misverstanden te voorkomen. Lees het contract goed door voordat u besluit om het kitten te kopen en voor u het ondertekend.


Bovenstaand verslag is aangepast door de auteur op 23-11-2020.


Kitten kopen?