Dedicated with all my love and passion to my sweethearts.Birmanen staan erom bekend dat ze niet graag alleen zijn.


Vriendschap is een wonderlijk woord, misschien wel het mooiste op aarde.

Vriendschap is een machtig iets, een gift van onschatbare waarde.


______________________________________


Met z’n tweeën kun je jezelf beter vermaken dan wanneer je alleen bent, vooral als er overdag niemand thuis is ivm met werk of een dagje weg. Twee of meer kittens zullen zich minder snel vervelen dan wanneer het kitten alleen is, deze zal sneller op zoek gaan naar avontuur waaronder dingen doen die hij/zij eigenlijk niet mag doen om zich door de vervelende uurtjes heen te halen tot hij/zij kan genieten van je gezelschap. Twee kittens zullen elkaar van sociale interactie en andere vormen van geestelijke stimulatie voorzien.


Katten hebben behoefte aan intiem contact, ze vinden het fijn om elkaars vacht te wassen, met elkaar te ravotten en samen te slapen. Natuurlijk slapen ze ook wel eens alleen en zullen zodra ze ouder worden ook wel eens ergens alleen op een eigen plekje willen liggen, toch blijven ze met elkaar nauw contact zoeken. Ze zullen ook minder snel last krijgen van overgewicht omdat ze elkaar bezig houden met spelen. Katten die met andere katten leven, blijven langer jeugdiger en speelser op hun oude dag.


Hoe klein je huis ook is er is altijd plaats voor 2 katten, zolang er voor de katten maar fysiek ruimte is om comfortabel te leven en ze beiden goed met elkaar overweg kunnen. De fijnste oplossing is dan ook om 2 kittens die samen zijn opgegroeid samen te verhuizen, maar 2 kittens beiden uit een ander nest (vanuit bv 2 cattery’s) of zelfs van verschillende rassen (let wel op dat niet alle raskatten met elkaar kunnen samen leven) of een HTK kitten erbij is ook een prima oplossing. Kittens passen zich vrij snel aan, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn zullen ze snel met met het andere vreemde kitten contact zoeken zonder dat dit problemen geeft. In de meeste gevallen is het zo dat ze binnen een aantal uren na hun eerste kennismaken al met elkaar uit één bakje eten, op dezelfde kattenbak zitten, met elkaar spelen en tegen/over elkaar in slaap vallen (dan hebben we het hier alleen over 2 kittens, een kitten plaatsen bij oudere dieren zal/kan dat anders zijn, zie hieronder bij “Introductie van een nieuw kitten(s)”.


Je bent heel de dag thuis of je werkt voor halve dagen, dat is heel fijn, want zo kun je meer tijd met je lieveling door brengen deze zal dat ook zeer op prijs stellen, nog meer zal je lieveling het op prijs stellen als het een kameraadje heeft om echte katten “dingen” mee te kunnen doen, dat is iets waar wij als mens nooit aan kunnen tippen.


Een kater of een poes?

Dat maakt echt niet uit, een kater is aanhankelijker en een poes is zelfstandiger, beiden zullen volop genieten van je aandacht. Een poes en een kater gaan ook goed samen.


_________________________________________


Introduceren van een nieuw kitten(s):


Stel je eens voor..., je word door je mens eventjes in een apart kamertje gestopt en je vraagt je af waarom?


Je hoort je mens lief praten tegen iets! Na een tijdje doet je mens de deur open en je stapt nieuwsgierig de kamer in. Je ruikt meteen: hier klopt iets niet! Een indringer! Ben je schuchter, dan ben je bang dat je uit je territorium word verjaagd. Ben je heel zelfbewust, dan bereid je je meteen op een aanval voor. Je ontdekt dat er een brutale vlegel op de schoot van jou mens zit, of...nog erger...uit jou etensbak eet! Of je nu schuchter bent of zelfverzekerd, de eerste seconden zijn doorslaggevend of je die ander al dan niet sympathiek vindt.


Kun je een nieuwe kitten bij een eigen kitten of een kitten uit een ander nest, een half volwassen of volwassen kat plaatsen?


Wij persoonlijk vinden dat als een kitten goed gesocialiseerd is, dus lang genoeg bij zijn/haar moeder is gebleven, in gezelschap van andere katten is opgegroeid, omringt is met veel liefde en goede zorg van de fokker, je deze meestal zonder problemen bij een andere kat kunt plaatsen. Goed gesocialiseerde katten hebben rituelen die ruzie voorkomen, dankzij de opvoeding die ze van hun moeder hebben meegekregen, worden confrontaties voorkomen die voor een jonge kat wel eens kwalijke gevolgen zouden kunnen hebben. Elke vreemde kat wordt in de eerste instantie gezien als een indringer een kat die goed gesocialiseerd is zal de nieuwkomer voorzichtig benaderen om er achter te komen wat de nieuwe kat van plan is, een goed gesocialiseerd kitten zal een andere kat ook voorzichtig benaderen. De katten lopen voorzichtig naar elkaar toe en maken ‘neus contact’. Dan kan het gebeuren dat geen, één of beiden katten blazen en zich terug trekken. Direct oogcontact wordt heel beschaafd vermeden, dit kan vijf minuten duren, maar ook vijf weken. Bij goed gesocialiseerde katten duurt deze eerste kennismaking slechts enkele dagen tot een week. Plaats een kitten niet te snel bij een te oude kat, de meeste oude katten zijn erg op hun rust gesteld en er is geen zekerheid of de oude kat het kitten zal accepteren. Toch zijn er ook verhalen van oudere katten die een kitten wel snel accepteren, sterker nog… ze voelen zich hierdoor weer jong en worden gestimuleerd om mee te spelen. Meestal gaat het hierbij om oudere poezen met een moederinstinct.


Zodra je nog een kat aanschaft moet je eerst overwegen of de katten genoeg ruimte hebben om zich terug te kunnen trekken, want elke kat hoe gesocialiseerd deze ook is wil wel eens alleen zijn. Ook is het belangrijk dat de eigen kat net zoveel aandacht krijgt als de nieuwe kat. Om jaloezie te voorkomen moet je als je de nieuwe kat één keer aanhaalt de  andere kat 2 keer aanhalen.


Je mag een kat beslist niet vasthouden en dwingen elkaar te besnuffelen of elkaar te benaderen als de introductie plaats vind. Bemoei je niet met de katten als ze met elkaar ruziën, gedraag je zo normaal mogelijk, dwing de katten niet en raak hen even niet aan. Als één van de katten zich terugtrekt, laat hem/haar dan gaan.


Mocht je het toch nog een beetje eng vinden dan zou je bij de dierenarts een geurstof kunnen halen de synthetische ‘aroma’s’ helpen de katten te ontspannen waardoor het makkelijker is om aan elkaar te wennen.

Een kameraadje?