Dedicated with all my love and passion to my sweethearts.


Kattenziektes


FIV en FelV


FIV wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens. Het is geen zoonose!! Wat is FeLV..., FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. Het ziektebeeld van FeLV wordt daardoor vooral veroorzaakt door secundaire infecties. Deze twee dodelijke ziekten zijn zo schandalig en makkelijk te testen dat het onvoorstelbaar is dat het nog steeds af en toe ergens een kat opduikt die dit heeft. Deze mag nooit en te nimmer nog voor de fok gebruikt worden.


Meer informatie >>



_________________________________________




PKD


PKD is de afkort ing voor Polycy stic Kidn ey Disea se. Het is een erfelijke aandoening die bij katten voorkomt. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. (De grootte kan varieren van enkele mm's tot enkele cm's). Deze cystes verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie minder zal worden. Je kunt het vergelijken met een ballon die langzaam opgeblazen wordt en door het groter worden het nierweefsel daaromheen verdrukt. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. Eén van de twee ouder dieren moet pkd hebben om het te kunnen vererven aan de kittens. PKD1 testen kan ook via dna waardoor je 100% zekerheid hebt dat je katten vrij zijn van PKD1. Toch blijft het noodzakelijk om op PKD te testen via scan aangezien er tot op heden maar 1 gen (PKD1) gevonden is... er altijd nog een 2e gen bij kan komen tevens kun je via de scan altijd de zekerheid hebben dat er geen cystes zijn ontstaan.


Meer informatie >>



_________________________________________




PKD1


Een DNA-test voor PKD1

Er is sinds kort een genmarker beschikbaar om bij katten de erfelijke aanleg voor PKD vast te stellen. Dat betekent dat we op voorhand, vóórdat de dieren worden ingezet voor de fokkerij, kunnen vaststellen welke katten op latere leeftijd in de problemen komen tengevolge van PKD. Met de beschikbaarheid van de genmarker hebben we de mogelijkheid binnen handbereik om voorgoed van het probleem Polycystic Kidney Disease af te komen. Het onderzoek met behulp van de genmarker kan de volgende uitkomsten opleveren:


- uw kat is vrij (en beschikt over twee volwaardige allelen, pkd1/pkd1), De groep vrije dieren zal geen PKD krijgen en, wat nog belangrijker is, ze zal de afwijking ook niet aan volgende generatie doorgeven.

- uw kat is lijder (en beschikt dus over tenminste één defect allel, PKD1/….). De groep lijders krijgt later gedurende het leven PKD en zal de afwijking ook aan een deel van de nakomelingen doorgeven.


Het is van belang voor de fokkers om te weten wat de PKD1-status van de katten is omdat zij daarmee kunnen voorkomen dat het schadelijke allel ongemerkt naar de volgende generatie wordt gebracht. Daarmee blijft de katten die het zou treffen en hun eigenaren veel ellende en verdriet bespaard.


Meer informatie >>



_________________________________________




HCM - (Auteur: A. Hendriks)


Wat is HCM:


HCM is een spierziekte ( myopathie ) aan het hart (cardio) die een verdikking ( hypertrofie ) veroorzaakt in de hartspier.



Gevolg van HCM:


De hartspier verdikt waardoor de ruimte in het hart verkleint , bovendien verstijft de spier met als gevolg dat de werking van het hart achteruit gaat. Voor uitgebreidere informatie: klik hier >>


HCM feiten:


- HCM is ongeneselijk en heeft altijd de dodelijke afloop.

- HCM discrimineert niet en komt bij alle rassen en niet-rassen voor.  

- HCM uitslagen moeten gedeeld worden onder fokkers, en niet alleen de negatieve uitslagen.

- Sectie bij ‘sudden death’ is van groot belang voor familie leden in de fokkerij.



Symptomen van HCM:


- Kortademigheid                - Chronische vermoeidheid

- Trombose                          - Slechte eetlust

- Flauwvallen                      - Onregelmatige en/of snelle hartslag

- Plotselinge dood                - Hart-ruis



Vererving van HCM:


We gaan er van uit dat HCM autosomaal dominant vererft wat betekend dat 1 ouder HCM doorgeeft en dat het niet uitmaakt of het van vader of moeder komt.


Door de manier waarop HCM vererft is het logisch dat HCM in bepaalde lijnen meer voorkomt als in andere lijnen. Daarom is het voor fokkers van groot belang de stambomen van hun katten te kennen.


Uiting van HCM:


De manier waarop HCM ontwikkeld en de symptomen die een kat laat zien en de leeftijd waarop het zicht uit is per kat verschillend.


Hoe vaak komt HCM voor:


Bij mensen is dat ongeveer 5 %.


Uit onderzoeken van Dr. Rosie Payne van de  Royal Veterinary College in Engeland blijkt dat 15 % van de huiskattenpopulatie HCM problemen kent. Meer info klik hier >> (engels geschreven).


In sommige rassen (b)lijkt HCM een groter probleem als in andere rassen. Main Coon en Ragdoll en de Britten staan er om bekend. Tegelijker tijd wordt in deze rassen veelvuldig getest op HCM en is het dus ook logisch dat hier meer positieve katten ontdekt worden, en uit de fok gehaald worden.


Klik hier voor een pawpeds onderzoek naar HCM, waaruit blijkt dat ook de Birmaan ook HCM kent,  geschreven in het duits.


Hoe zit het dan met de Birmaan?:


Volgens de Britse student Lois Wilkie, een student in Veterinary Cardiology is er iets speciaals met de birmaan. Hij schrijft het volgende:


Birmans are a very interesting breed. In contrast to most other cats with HCM, which have a low prevalence of bad disease and many of them will go on to live a normal lifespan with their HCM, Birmans seem to get very bad disease and are more likely to suffer the serious consequences.  Bron >>


Hij zegt:  


Birmanen zijn een zeer interessant ras.


De birmaan heeft een lager percentage positieve hcm-katten in vergelijk met  rassen  waar HCM meer zou voorkomen. Maar van de rassen waar HCM minder in voor komt hebben Birmanen met HCM hebben vaak een agressievere en snellere vorm waarvan ze ernstige gevolgen ondervinden. Een lijdensweg dus.  


Dit komt overeen met wat wij birmanen fokkers in de praktijk ondervinden. Indien HCM ons ras treft uit dit zich regelmatig door plotselinge verlamming van de achterpoten door trombose, plotselinge hijgende kat door hartritmestoornissen  en plotselinge dood ook wel ‘sudden death’ genoemd. Deze katten leken prima gezonde dieren voordat de HCM zich uitte.


Het vast stellen van HCM:


Voor de Birmaan is er nog geen DNA test beschikbaar. We weten dat meerdere gemuteerde genen verantwoordelijk kunnen zijn voor HCM.  De Birman-Heart-Foundation heeft zich als doel gesteld om geld binnen te halen om het meest voorkomende gemuteerde gen dat verantwoordelijk is voor HCM in de Birmaan vast te stellen.  


Indien deze DNA test tot onze beschikking komt kunnen we dragers van dit gen direct uit de fok halen. Echter blijft echoën nog altijd van groot belang gezien meerdere gemuteerde genen verantwoordelijk kunnen zijn voor HCM.


Het testen via echo geeft geen 100% uitsluitsel dat een kat geen HCM heeft, echter een geoefende echograaf kan de eerste tekenen van HCM er uitpikken. Zo’n kat zal aangemerkt worden als ‘verdacht’. Verdacht wil zeggen dat de arts een abnormaliteit gezien heeft maar dat wil nog niet zeggen dat de kat HCM heeft. In dit geval kun je de kat op Non-actief zetten voor een jaar  en na dat jaar zien of de abnormaliteiten veranderd zijn naar “positief voor HCM” of “negatief voor HCM”.


Testen via echo geeft niet alleen inzicht in HCM maar in alle via echo zichtbare hartaandoeningen, en als je dan meteen de nieren meeneemt. Dan krijg je meteen ook daar een duidelijk beeld van.


Testen via echo geeft geen uitsluitsel op HCM, het is een moment opname waarbij je de positieve katten direct uit de fok kunt halen en daarmee houd je de lijnen van het ras schoon houd. Op het moment dat je een nest plant met een poes en een kater en ze hebben een recente negatieve HCM test dan weet je in ieder geval zeker dat je op dat moment er alles aan gedaan hebt om HCM vrij te fokken.


HCM testen over meerdere generaties geeft duidelijkheid over de hele lijn. Het is dan ook van belang om tot op latere leeftijd te blijven testen. Het advies vanuit pawpeds is 1, 2, 3 jaar en daarna op 5 jaar en 8 jaar nog eens.


Lees hier >> meer over HCM testen.


Het openbaar maken van negatieve en positieve HCM testen:


Het is zinvol om je HCM testen in te sturen naar de HCMfoundation of PAWPEDS of andere databases, sommige rasclubs en verenigingen verzamelen ook HCM testen. Door ze hier te delen is het voor iedereen zichtbaar welke lijnen goed getest zijn en welke lijnen beter vermeden kunnen worden, Zo houden alle fokkers samen de lijnen zoveel mogelijk vrij van HCM.


NOTE:


- HCM 1dna : is een specifieke genetische mutatie gevonden in de main coon populatie die HCM veroorzaakt. Deze specifieke mutatie is niet terug te vinden in andere rassen. Tenzij het een kat betreft met Main Coon voorouders.


- HCM 3dna dit is een specifieke genetische mutatie die HCM veroorzaakt gevonden in de Ragdoll populatie. Deze specifieke mutatie is niet terug te vinden in andere rassen.  Tenzij het een kat betreft met Ragdoll voorouders.


Dan is er ook nog de omstreden HCM2, deze DNA test is bij bijna elk laboratorium niet meer verkrijgbaar.  Bij het testen van HCM2 blijken veel katten positief die nooit HCM ontwikkelen of doorgeven. Aangenomen wordt dat HCM2 een gemuteerd gen is dat niet in zijn eentje HCM veroorzaakt.  Het is niet zinvol om op dit gen te testen.



U twijfelt nog over het nut van HCM-testen?


Nog 1 reden om testen, wat eigenlijk niet als stok achter de deur zou moet dienen :) .

Indien een door u gefokt kitten ziek wordt of overlijd aan een erfelijke aandoening waarop u niet getest heeft kan een kittenkoper u aansprakelijk stellen voor de kosten. Deze vallen meestal hoger uit als het verkoopbedrag. Voor meer informatie: klik >>


_________________________________________




FIP


De meest dodelijke ziekte onder de katten waar helaas tot op de dag van vandaag nog niets aan te doen is. Een kat kan binnen 14 dagen komen te overlijden aan de meest ongeneselijke, bizarre en pijnlijkste ziekte onder de katten...


FIP is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree, echter als het muteert kan de ziekte FIP ontstaan. De meeste katten maken in hun leven wel eens een infectie door met het coronavirus.Binnen sommige kattenpopulaties zijn zelfs 80-90% van de katten met antilichamen tegen het coronavirus gemeten (=seropositief voor het FcoV), deze katten zijn dus ooit in aanraking geweest met het coronavirus. 1 - 5 % van de seropositieve katten zal FIP kunnen ontwikkelen. 100 % van de katten die FIP krijgen gaan dood.


80-90% van alle katten is drager van het corona-virus! Dit opzicht is vrij onschuldig. Het gevaar zit hem in het feit dat het corona-virus om een (nog) onbekende reden muteert bij een aantal katten. Op het moment dat een kat FIP heeft is het ongeneeslijk en de kat zal binnen een zeer korte en slopende tijd komen te overlijden.


Tegen deze verschrikkelijke ziekte staan we allemaal machteloos, onze katten testen hierop heeft totaal geen zin..., FIP is niet te voorkomen, wij kunt er totaal niets tegen doen!!!


Meer informatie >> en www.stopfip.nu